Rozwijanie umiejętności kulinarnych:

a) nauka samodzielnego przygotowywania posiłków i nakrywania do stołu:

  • przygotowywanie surówek, sałatek;
  • mycie i płukanie warzyw i artykułów spożywczych, np. mięso, fasola, kasza itp.;
  • obieranie i krojenie warzyw (plasterki, piórka, kostka), mięs, wędlin, pieczywa;
  • dobieranie odpowiednich przypraw, doprawianie do smaku;
  • przygotowywanie napojów, np. soków, herbaty, kawy;
  • przygotowanie produktów potrzebnych do upieczenia ciasta zgodnie z przepisem, nauka wykonywania poszczególnych czynności, pieczenie;
  • nauka przygotowania poczęstunku na zabawy i uroczystości ŚDS;
  • przygotowanie talerzy odpowiednich do danej potrawy i zgodnych z liczbą osób spożywających posiłek;
  • przygotowanie stołu do posiłku;
  • rozkładanie sztućców odpowiednich do danej potrawy oraz zgodnych z liczbą osób spożywających posiłek;
  • nakładanie bądź nalewanie potraw na talerze przy użyciu odpowiednich przedmiotów kuchennych;
  • rozkładanie szklanek i dzbanków z napojami;
  • nabycie umiejętności posługiwania się sztućcami (łyżka, widelec, nóż, łyżeczka);
  • kulturalne spożywanie posiłków:
  • doskonalenie nabytych umiejętności.

b) nauka obsługi urządzeń gospodarstwa domowego:

  • umiejętne i rozsądne korzystanie ze zmywarki;
  • korzystanie ze sprzętów AGD zgodnie z ich przeznaczeniem;
  • bezpieczne i ekonomiczne użytkowanie kuchenki gazowej;
  • bezpieczne i ekonomiczne korzystanie z małych sprzętów kuchennych, np. czajnika bezprzewodowego, miksera, gofrownica, itp.;

c) prowadzenie pogadanek związanych z zachowaniami prozdrowotnymi, profilaktyką zdrowotną, sposobem zdrowego odżywiania się:

  • omówienie sytuacji zagrażających zdrowiu i życiu;
  • rozbudzenie zainteresowania własnym zdrowiem;
  • omówienie zachowań prozdrowotnych, np. częste wietrzenie pomieszczeń, relaks, ćwiczenia;
  • rozbudzanie zainteresowania tematyką zdrowego żywienia, np. wyeliminowanie z diety składników niezdrowych, tuczących;
  • rozbudzenie zainteresowania profilaktyką zdrowia, np. tworzenie i wzmacnianie prawidłowych postaw zdrowotnych, zwrócenie uwagi na konieczność przeprowadzania badań, nie bagatelizowania objawów chorób;
  • podtrzymywanie i rozwijanie nabytych umiejętności.


 


Drukuj  

Powiązane