Rozwijanie umiejętności kulinarnych:
a) nauka samodzielnego przygotowywania posiłków i nakrywania do stołu:
- przygotowywanie surówek, sałatek;
- mycie i płukanie warzyw i artykułów spożywczych, np. mięso, fasola, kasza itp.;
- obieranie i krojenie warzyw (plasterki, piórka, kostka), mięs, wędlin, pieczywa;
- dobieranie odpowiednich przypraw, doprawianie do smaku;
- przygotowywanie napojów, np. soków, herbaty, kawy;
- przygotowanie produktów potrzebnych do upieczenia ciasta zgodnie z przepisem, nauka wykonywania poszczególnych czynności, pieczenie;
- nauka przygotowania poczęstunku na zabawy i uroczystości ŚDS;
- przygotowanie talerzy odpowiednich do danej potrawy i zgodnych z liczbą osób spożywających posiłek;
- przygotowanie stołu do posiłku;
- rozkładanie sztućców odpowiednich do danej potrawy oraz zgodnych z liczbą osób spożywających posiłek;
- nakładanie bądź nalewanie potraw na talerze przy użyciu odpowiednich przedmiotów kuchennych;
- rozkładanie szklanek i dzbanków z napojami;
- nabycie umiejętności posługiwania się sztućcami (łyżka, widelec, nóż, łyżeczka);
- kulturalne spożywanie posiłków:
- doskonalenie nabytych umiejętności.
b) nauka obsługi urządzeń gospodarstwa domowego:
- umiejętne i rozsądne korzystanie ze zmywarki;
- korzystanie ze sprzętów AGD zgodnie z ich przeznaczeniem;
- bezpieczne i ekonomiczne użytkowanie kuchenki gazowej;
- bezpieczne i ekonomiczne korzystanie z małych sprzętów kuchennych, np. czajnika bezprzewodowego, miksera, gofrownica, itp.;
c) prowadzenie pogadanek związanych z zachowaniami prozdrowotnymi, profilaktyką zdrowotną, sposobem zdrowego odżywiania się:
- omówienie sytuacji zagrażających zdrowiu i życiu;
- rozbudzenie zainteresowania własnym zdrowiem;
- omówienie zachowań prozdrowotnych, np. częste wietrzenie pomieszczeń, relaks, ćwiczenia;
- rozbudzanie zainteresowania tematyką zdrowego żywienia, np. wyeliminowanie z diety składników niezdrowych, tuczących;
- rozbudzenie zainteresowania profilaktyką zdrowia, np. tworzenie i wzmacnianie prawidłowych postaw zdrowotnych, zwrócenie uwagi na konieczność przeprowadzania badań, nie bagatelizowania objawów chorób;
- podtrzymywanie i rozwijanie nabytych umiejętności.